Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Εορτή Αγίου Γεωργίου

Με ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε η ιερά πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως των Γιαννιτσών. Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε πως: «Για να καταφέρει κάποιος να θυσιάσει, όπως ο Άγ. Γεώργιος ουσιώδη ιδανικά της ζωής, όπως είναι τα νιάτα, η κοινωνική θέση και ο βιοπορισμός, είναι απαραίτητη η πίστη.
Στη συνέχεια όμως και συνδυάζοντας την εορτή του Αγίου με την Κυριακή των Μυροφόρων, σημείωσε ότι οι μαθητές του Κυρίου ενώ είχαν ισχυρή πίστη ώστε να θαυματουργούν, ωστόσο δεν έδειξαν ανάλογο θάρρος με τις Μυροφόρες και τους κρυφούς μαθητές, τον Νικόδημο και τον Ιωσήφ στις κρίσιμες στιγμές μετά την Σταύρωση του Κυρίου. Αυτό έγινε γιατί στην περίπτωση των Μυροφόρων η μεγάλη τους αγάπη «έξω βάλλει τον φόβον». Άρα η πίστη ενεργοποιείται από την αγάπη. Και γεννάται το ερώτημα – οι μαθητές δεν είχαν αγάπη; Είχαν αγάπη, αλλά η αγάπη διατηρείται με την ταπείνωση. Και είναι γνωστό ότι λίγο πριν το πάθος του Κυρίου ο Πέτρος είπε: «Εἰ πάντες σκανδαλισθήσονται ἐν σοί, ἐγὼ οὐδέποτε σκανδαλισθήσομαι» και όλοι οι μαθητές συμφώνησαν με αυτό». Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι ο Άγιος Γεώργιος είχε ισχυρή πίστη που συμπληρωνόταν με μεγάλη αγάπη και βαθειά ταπείνωση, γι’ αυτό και έφθασε στο ηρωικό μαρτύριο. 




Ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε αρχιερατική Θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Ο Σεβασμιώτατος στον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε ότι ο Άγιος άφησε όλα τα αξιώματα και επέλεξε την δόξα του Θεού από την δόξα των ανθρώπων για αυτό και εμείς πρέπει να απαρνηθούμε το κοσμικό φρόνημα και να ομοιάσουμε τους αγίους ζητώντας καθημερινά την βασιλεία του Θεού όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου