Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ας υποδεχτούμε με χαρά τη νηστεία!

Βλέπεις πως δεν είπα άδικα ότι πρέπει να φοβόμαστε όχι τη νηστεία, αλλά τη μέθη και την πολυφαγία; Γιατί η μέθη και η πολυφαγία την πόλη που στέκονταν όρθια  (την Νινευή) την συγκλόνισε και επρόκειτο να την καταγκρεμίσει, ενώ η νηστεία, αν και σαλευόταν και επρόκειτο να πέσει, την κράτησε όρθια. Μαζί μ’ αυτήν και ο Δανιήλ, όταν ρίχτηκε μέσα στο λάκκο των λιονταριών, συναναστρεφόταν αυτά σαν ήρεμα πρόβατα και έτσι έβγαινε από το λάκκο.
Γιατί, αν και έβραζαν από θυμό και έβλεπαν με φονικές διαθέσεις, όμως δεν άγγιζαν την τράπεζα που βρισκόταν κοντά τους. Και αν και η ίδια η φύση τους τα διέγειρε (γιατί τίποτε δεν υπάρχει αγριότερο από τα θηρία εκείνα) και η πείνα (αφού εφτά μέρες δεν είχαν φάγει), σαν ακριβώς να καθόταν μέσα κάποιος δήμιος και φώναζε να μη αγγίξουν τις προφητικές σάρκες, σεβάστηκαν τον προφήτη.
Με τη νηστεία και οι Τρεις Παίδες ρίχτηκαν μέσα στο βαβυλώνιο καμίνι, και αν και επί πολύ χρόνο έμειναν μέσα στη φωτιά, έτσι βγήκαν από το καμίνι. Αν και βέβαια, εάν εκείνη η φωτιά ήταν πραγματική φωτιά, πώς δεν παρουσίαζε τη δραστική δύναμη της φωτιάς; Και αν εκείνα τα σώματα ήταν σώματα, πώς δεν πάθαιναν εκείνα που παθαίνουν τα σώματα; Πώς; Ρώτησε τη νηστεία και θα σου απαντήσει, λύνοντάς σου το αίνιγμα. Και πραγματικά ήταν αίνιγμα, γιατί η φύση των σωμάτων πολεμούσε τη φύση της φωτιάς και η νίκη κερδιζόταν από τα σώματα.
Είδες παράδοξη μάχη; Είδες πολύ πιο παράδοξη τη νίκη; Θαύμασε τη νηστεία και υποδέξου την με ανοιχτή αγκαλιά. Γιατί όταν και στο καμίνι βοηθά και στο λάκκο των λιονταριών φυλάσσει, και δαίμονες απομακρύνει και απόφαση Θεού μεταβάλλει, και τη μανία των παθών καταπραΰνει και στην ελευθερία μας ξαναφέρνει και πολλή γαλήνη παρέχει στους λογισμούς, πώς δεν θα ήταν δείγμα της χειρότερης παρανοησίας, ενώ έχει τόσα πολλά αγαθά στα χέρια της να την αποφεύγουμε και να τη φοβόμαστε;  Εξαντλεί το σώμα μας, λέει, και το κάνει ασθενικό. Αλλ' όσο περισσότερο φθείρεται ο εξωτερικός μας άνθρωπος, τόσο περισσότερο ανακαινίζεται ο εσωτερικός μέρα με τη μέρα. Ή καλύτερα, εάν θελήσεις να εξετάσεις με προσοχή το πράγμα, θα βρεις αυτήν να είναι και μητέρα της σωματικής ευρωστίας. Και εάν δεν πιστεύεις τα λόγια μου, ρώτησε τους βοηθούς των γιατρών γι' αυτά κι αυτοί θα σου τα πουν αυτά σαφέστερα... 
Ας μην φοβόμαστε λοιπόν τη νηστεία που μας απαλλάσσει από τόσα κακά.
(Αγ. Χρυσοστόμου ΕΠΕ 30 σελ. 201-205)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου