Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ανελήφθης εν δόξη Χριστέ ο Θεός


...Ο Παράδεισος θα ήταν κλειστός και τα Χερουβίμ θα φύλαγαν μέχρι σήμερα την πόρτα της ζωής, εάν δεν ερχόταν ο ίδιος ο Χριστός να πάρει σάρκα, να γίνει άνθρωπος, να σταυρωθεί, να αναστηθεί, να δώσει μάχη, μάχη με το σατανά για τη λευτεριά μας. Και σήμερα γιορτάζουμε την επιστροφή του ανθρώπου στον Παράδεισο. Στο πρόσωπο του Χριστού, που αναλαμβάνεται σήμερα, βλέπω εμένα και εσένα τον αμαρτωλό άνθρωπο.

Σήμερα εμείς οι αχρείοι δούλοι, οι ανάξιοι και να ζούμε ακόμη εδώ στη γη, στέλνουμε αντιπρόσωπο στον Ουρανό το Χριστό, "εις ουρανούς ανήχθημεν" (Ιω. Χρυσοστόμου PG52, 793).

Σήμερα ο Χριστός ως Θεάνθρωπος κρατεί στον ώμο Του το χαμένο πρόβατο, τον άνθρωπο, τον οποίο βρήκε στο όρος του Γολγοθά.

Σήμερα θρόνος στήθηκε. Στον πρώην κατάδικο άνθρωπο ετοιμάζεται θρόνος. Θρόνος Βασιλικός στα δεξιά του Πατρός όπως τον είδε ο Πρωτομάρτυς Στέφανος.

Εμείς οι σκληροί και αγνώμονες και πιο πολύ και από τις πέτρες αναίσθητοι άνθρωποι, οι ευτελείς δούλοι του σατανά, γίναμε ανώτεροι των αγγέλων.

Γι' αυτό και η Εκκλησία ψάλλει "ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ, Κύριος εν φωνή σάλπιγγος"(Ψ. 46,6). Ταπεινωμένοι φύγαμε από τον Παράδεισο με τον Αδάμ. Θριαμβευτικά γυρίζουμε με τον Χριστό.
(Ιωήλ Φραγκάκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, "Ο Δεσπότης Χριστός")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου